a legjobb magyar hírcsatornák
Megtalálták az eddigi legkisebb főemlőst

A Simiolus minutus csupán 3,5 kilogrammos volt.

Az apró majom csupán 3,5 kilogrammos volt – írja a Live Science. Bár a kutatók több kis termetű főemlősfajt is ismernek a múltból, valószínűleg ez az eddigi legkisebb.

Az új faj, a Simiolus minutus egyik fogát  James Rossie, a Stony Brook Egyetem antropológusa találta meg 2004-ben a kenyai Tugen-hegységben. A környéken az 1960-as évek óta folytatnak ásatásokat, a régióban már számos izgalmas lelet került elő.

Rossie egykori kollégájával, a 2015-ben elhunyt  Andrew Hillel, a Yale Egyetem munkatársával kezdte el vizsgálni a parányi fogat. A maradványt ismert főemlősök fogaival vetették össze, ugyanakkor nem találtak olyan fajt, melyhez illeszkedne a lelet. Igaz, sikerült két olyan korábban feltárt fogat azonosítaniuk, melyek sokban emlékeztettek a 2004-es maradványra.

Mint kiderült, a három fog egyetlen, korábban ismeretlen fajtól származott. A szakértők nem tudták megállapítani, hogy az élőlény pontosan mikor pusztult ki, eltűnésében ugyanakkor közrejátszhatott a karcsúmajmok megjelenése. A  Simiolus minutusfogai arról árulkodnak, hogy a faj főként levelekkel és gyümölcsökkel fogyasztott, és épp ezek voltak a korai karcsúmajmok kedvelt táplálékai is.

Úgy tűnik, hogy a majmok új vetélytársat jelentettek, a  Simiolus minutuspedig végül elvesztette az élelemért folyó harcot.

Az új kutatásban a szakértők úgy állapították meg a fog korát, hogy megvizsgálták az érintett réteg kálium- és argonarányát. A tesztek azt mutatták, hogy a parányi főemlős nagyjából 12,5 millió éve élt.

Kiemelt fotó: Stony Brook University

A 24.hu cikke. Olvasd el az eredeti oldalon a lenti gombra kattintva.

Cikk elolvasása az eredeti oldalon

Ezeket olvastad már?
Hirdetés
Partnereinkkel sütiket használunk, hogy jobb felhasználói élményt és releváns hirdetéseket tudjunk neked nyújtani.
Tudj meg mindent a sütikről és adatvédelmi irányelveinkről ide kattintva.