a legjobb magyar hírcsatornák
Elbocsátott szívsebész: Tiszta a lelkiismeretem

Székely László szerint többször hangsúlyozta, hogy elavultak a műszerek, nem figyeltek rá.

Miután felesége és lányais megszólalt, interjút adottaz Euronews-nak Székely Lászlószívsebész, akit az Országos Kardiológiai Intézetből (GOKI) rúgtak ki. Elbocsátása után nem sokkal meghalt az egyik betege, akinek műtétre lett volna szüksége.

Székely az elhunyt férfival kapcsolatban azt mondta:

Mélységesen lesújt, hogy amiért idáig küzdöttem, az másodpercek alatt hullik szét, és már nem azt tarjuk szem előtt, hogy a beteg hogyan lehet jobban, hogyan gyógyíthatunk.

A GOKI szerint a betegnek 48 órán belüli sürgősségi műtétre lett volna szüksége, Székely mégis elindíttatta egy érprotézis legyártását. Az orvost ezt a következőképpen magyarázta:

Ez a konkrét beteg az intézet egyik kardiológusához jött, aki megállapította ennek a krónikus betegségnek a lehetőségét, és a CT-vizsgálatot követően szívsebészeti konzíliumot javasolt. Egy veleszületett rendellenességgel foglalkozó szívsebész kolléga az intézetből fogadta a beteget, és a vizsgálat után küldte hozzám, hogy az általunk alkalmazott speciális eszközre, graftra van szüksége.

Hozzátette: a betegnél évek óta növekedett a kitágult aortaterület, de addig nem akart műtétet, amíg a számára ideális megoldáshoz nem fér hozzá. Ezért nem került műtéti előjegyzésbe sem.

Miután a külföldi szakértővel is egyeztettem, biztos voltam benne, hogy a műtéti előjegyzés megtörténik, de közbejött a felfüggesztésem.

Három olyan beteg volt, akinek ilyen protézisre lett volna szüksége, de mielőtt dönthettek volna arról, hogy ki kapja meg az egyetlen, az országban maradt kész protézist, Székelyt felfüggesztették.

Az orvos azt is mondta, hogy a felfüggesztését előidéző ügy előtt is már megromlott a viszony a GOKI-val.

a műtétek elvégzéséhez van két negyvenévesnél régebbi, és egy húsz- meg egy tízéves szívmotorunk. Tehát az életbe vágó eszközökből kettő negyven évnél régebbi, és hiába kértem, hogy cseréljék. A műtétekhez használatos altatógépek gyakran romlanak el, mert azok is régiek, már nem is lenne szabad operációkhoz használni ilyen eszközöket. A műtőlámpák sem alkalmasak ilyen típusú műtétekhez. A műtő-monitorok sem az itt zajló ellátáshoz valók, mégis rendszeresen hiába kértem ezeket a fejlesztéseket. Az intenzív osztályon a lélegeztető gépek már akkor sem voltak újak, amikor én 25 évvel ezelőtt elkezdtem dolgozni. Régóta, többször hangsúlyoztam, hogy ez a szedett-vedett eszközállomány nem megfelelő.

Úgy véli, hogy ugyan történtek fejlesztések a GOKI-ban, azokat nem megfelelően súlyozták, például létrehoztak egy érsebészeti osztályt, de nem vettek új ágyakat a szívsebészetre. Ha ez így folytatódik

Nem az intézetnek nem lesz szívsebészete, hanem az országnak lesz ez probléma.

Azzal kapcsolatban, hogy mi lesz ha Székely ügye az orvosi kamara etikai bizottsága elé kerül, a szívsebész azt mondta:

Ha most azt akarja mondani, hogy bűncselekmény miatt lecsuknak, mert ez a beteg meghalt, illetve kizárnak az orvosi kamarából, mert a mellimplantátum cseréjével járó szívműtétet etikátlannak minősítik… akkor azt kell mondanom, a lelkiismeretem tiszta és ha tisztesség még van: nem, úgy érzem, erre nincs esély.

Székely azt tartja a legfontosabbnak, hogy a szívsebészeten dolgozó szakemberek együtt tudjanak dolgozni valahol a jövőben.

Ha ez a team széthullik, hiába értékesek egyenként a szakemberek, egyedül nem tudják ugyanazt az értéket produkálni. Én sem. De ha mi innen elmegyünk, akkor ki marad?

A témával kapcsolatos cikkeinket itt olvashatják.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László

A 24.hu cikke. Olvasd el az eredeti oldalon a lenti gombra kattintva.

Cikk elolvasása az eredeti oldalon

Ezeket olvastad már?
Hirdetés
Partnereinkkel sütiket használunk, hogy jobb felhasználói élményt és releváns hirdetéseket tudjunk neked nyújtani.
Tudj meg mindent a sütikről és adatvédelmi irányelveinkről ide kattintva.