a legjobb magyar hírcsatornák
9 piszkos kis trükk, amivel az élelmiszeripar akar átverni téged

Legalábbis a Bright Side videója szerint. Mutatjuk!


Néhány nap alatt több mint 60 millió kattintást ért el Facebookon egy videó, amely állítása szerint elárulja az élelmiszeripar “sokkoló titkait”.

A Bright Side rövidfilmjében az alábbi példák szerepelnek:

A gyümölcsöket – a videón szereplő példa szerint az almát – viaszréteggel vonják be, hogy a felületük fényes legyen és hogy megfelelő állapotban legyenek az eladáshoz. Ezért azt javasolják, hogy evés előtt mosd meg langyos vízzel az almát.

A narancsos ízesítésű, illetve az élénk narancs színű üdítőitalokról azt állítja a videó, hogy ha szalvétát áztatunk bennünk, akkor a bennük található festékanyag beszínezi a szalvétát.

A videóban azt is megmutatják, hogy amikor csap alatt (természetesen a papírja nélkül) szétáztatnak és széjjelmorzsolnak egy muffint, akkor valamilyen szintetikus, vattára emlékeztető anyag marad a végén.

A videó szerint ha a majonézre jódot csepegtetünk, és lilává válik a színe, akkor az ártalmas – ezzel azért vitatkoznánk, mert az, hogy lilává vált, lehet, hogy csak azt jelzi, hogy étkezési keményítő található benne. A jellemzően búzából, kukoricából vagy burgonyából kivont keményítő önmagában nem ártalmas.

A videó állítása szerint, ha cukorral ütötték fel a mézet, akkor elkezd elegyedni a vízzel, ha valódi, természetes a méz, akkor a vízben lötybölés után a léphez hasonló mintázatot vesz fel.

Forró vízben feloldódik a vaj, a margarin azonban nem, mivel a videó szerint az pálmaolajból készül.

A színes üdítőitalok tele vannak szenyeződéssel, ez látszik, ha folyadékszűrőn engedjük át.

A videó szerint az élelmiszeripari trükkök közé tartozik az is, hogy a csomagolás elrejti, mekkora is valójában az adag, amit a csomagolás tartalmaz.

A túróval is próbát lehet tenni: ha jódot cseppentenek rá, és lilává válik a színe, akkor felütötték, keverték valamivel.

VIDEÓ: Az élelmiszeripar trükkjei:

A Szeretlek Magyarország cikke. Olvasd el az eredeti oldalon a lenti gombra kattintva.

Cikk elolvasása az eredeti oldalon

Ezeket olvastad már?
Hirdetés
Partnereinkkel sütiket használunk, hogy jobb felhasználói élményt és releváns hirdetéseket tudjunk neked nyújtani.
Tudj meg mindent a sütikről és adatvédelmi irányelveinkről ide kattintva.